Groene Hotspot: De Bloementuin in Meppel

door Katja Staring | 7 februari 2018

Katja is oprichter van DailyGreenspiration. "Van groen word je rustig, krijg je een heldere geest, energie, minder stress en een geluksgevoel. Mijn missie is mensen de schoonheid van de natuur te laten ervaren met mooie verhalen en beelden. Dus schrijf ik ook graag over kamerplanten, want daarmee breng je razendsnel groen in je directe dagelijks leven."

Op de eerste dag van dit jaar liep ik door ijzig Meppel. We waren na onze verhuizing eindelijk vrij om onze nieuwe omgeving verder te ontdekken. En zo struinden we op 1 januari door een stad waar niets open was. Maar een van de winkelpanden sprong er direct uit. De zon scheen op de bonte glas-in-loodramen en de gouden krullen in het steen. In de etalages prijkten grote potten met grootse planten. Het was het machtig mooie pand van De Bloementuin.

Mooiste gebouw van Meppel

Laatst ben ik bij Hoofdstraat 73 binnengestapt. Wat een zaak!

Het is ongetwijfeld het mooiste gebouw van Meppel. In 1900 is het hoekpand verbouwd in de destijds populaire bouwstijl Jugendstil, getekend door de plaatselijke architect G. Otten. Zijn monogram is gebeiteld in een natuurstenen gevelsteen linksonder bij de deur. Jugendstil kenmerkt zich door sierlijke plant- en bloemmotieven, dus dat past uitstekend bij een bloemenzaak.

“Toch zaten hier vroeger kledingzaken en kwam het pand eigenlijk niet helemaal tot z’n recht. Wij gebruiken de hele hoogte en dat ziet er meteen veel indrukwekkender uit”, laat eigenaresse Lummy Bouwer zien.

Niet-alledaags

De Bloementuin is gespecialiseerd in niet-alledaags bloemwerk, ongewone planten en aparte woonaccessoires.

Lummy: “Ik run De Bloementuin samen met mijn man Jan en dochter Marlot, die een filiaal in het nabijgelegen winkelcentrum Oosterboer heeft. Elk seizoen veranderen wij onze winkels helemaal van kleur, opstelling en assortiment. Dus schilderden we de rekken en kasten afgelopen najaar in brons, nu wordt alles wit en bespannen we ze met een botanische stof. We blijven met het seizoen en de trends meegaan.”

Sprookje De Bloementuin

Ook stellen moeder en dochter steeds een nieuwe collectie samen. Die altijd ‘anders dan anders’ is. “Het is de bedoeling dat je bij ons voortdurend in een nieuw sprookje terechtkomt.”

Op internationale beurzen zoeken ze naar producten die je niet zomaar ergens anders vindt. Elk jaar gaan ze naar Frankfurt voor de kerstinkopen, en twee keer per jaar naar de toonaangevende interieurbeurs Maison et Objet in Parijs. “En iedere maandag zie je ons in Aalsmeer, daar hebben we de meeste keus.”

Geluksmomentje

De Bloementuin verkoopt bloemen voor elke gelegenheid: Geboorte, verjaardag, verhuizing, liefde, rouw of gewoon zomaar. Voor elk budget en gelegenheid. Op Facebook roemen klanten het bijzondere assortiment en het feit dat je er altijd wel een goed cadeau kunt vinden. “Gewoon alleen al even kijken naar die bloemen is al een geluksmomentje op zich.”

Merken die je bij De Bloementuin vindt zijn vazen van Domani, geurkaarsen van Baobab en keramiek van Des Pots. “Binnenkort verkopen we ook Ortigia, Italiaanse zeep in fantastische botanische verpakkingen“, aldus Lummy.

Vrolijke jungle

Nu heeft De Bloementuin veel voorjaarstakken zoals Magnolia, Wilgenkatjes, Hazelaartakken en Hyacinten in stoere teilen. En natuurlijk doet de winkel mee aan Valentijn met Rozen en bloemen in lieve zoete kleurtjes. Daarna komt Pasen met alles erop en eraan. In het voorjaar staat de stoep vol kleingoed, en ook potten Jasmijn, sierstruiken en klimplanten maken de straat dan tot een vrolijke jungle, bij dat toch al zo zonnige Jugendstil-pand in Meppel.

Wil je meer weten over De Bloementuin? Kijk dan even op hun website http://www.bloementuin.net/

TIP! Als je dan toch in Meppel bent, loop dan de wandeling langs alle Jugendstil-panden.
Kijk voor meer informatie op de pagina http://www.meppelstadmetstijl.nl/bundles/meppel/uploads/documents/jugendstilpanden.pdf

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.