Welke planten passen bij welke interieurstijl?

door Marijntje Tierolff | 31 augustus 2018

Marijntje Tierolff is de oprichter van Shot of Green en verzorgt plantenadvies en -styling voor de interieurs van particulieren en bedrijven. Ze is een echte plantenverzamelaar en toverde als kind al haar zolderkamertje om tot indoor jungle. Ze besloot van haar hobby haar werk te maken en ook andere interieurs van meer groen te voorzien. Bekijk voor meer informatie en foto’s haar Facebook of Instagram pagina, of stuur een mailtje.

Ieder interieur heeft zijn eigen stijl. Maar welke planten passen daar nou goed bij? En in wat voor soort pot? Het állerleukst is natuurlijk om vooral ook te mixen en zo je eigen unieke sfeer te creëren. En het gaat er natuurlijk vooral om welke planten je mooi (en minder mooi) vindt en wat je aan verzorging ziet zitten. Maar wat suggesties kunnen nooit kwaad voor wat extra inspiratie. Daarom heb ik vier interieurstijlen met, naar mijn mening, bijpassende planten uitgelicht.

Fris en basic

Heb je een licht interieur met hier en daar wat pasteltinten of houten accenten? En ben je gek op Scandinavisch design? Dan zijn deze vier planten mogelijk een goeie aanvulling vanwege hun frisgroene of grafisch gevormde

bladeren: de Kamerlinde (Sparmannia africana), het Erwtenplantje (Senecio rowleyanus), de Vioolbladplant (Ficus lyrata) en de Pannenkoekplant (Pilea peperomioides). Zet ze bijvoorbeeld in terracotta of beton(look) potten in wit- en grijstinten.

Bohemian dream

Een bohemien interieur heeft veel kleur, textiel, hout en vaak ook rotan. Aan accessoires geen gebrek, liefst verzameld tijdens mooie reizen. Daar horen weelderige, exotische planten bij, zoals de Paradijsvogelplant (Strelitzia nicolai). En dan

lekker groot. Ook de Bananenplant (Musa) en Kokospalm (Cocos nucifera) zijn goede matches, mits ze op een zonnige plek kunnen staan. Ook de zonaanbiddende cactussen, een verzameling van verschillende soorten of juist één hele grote, passen hier goed. En dan het liefst in beschilderde aardewerken potten en in met kleur bewerkte manden.

Industrieel

In een industrieel interieur kom je bijna altijd veel steen, (grof) hout, tegelwerk, metaal of beton tegen. Om te voorkomen dat de ruimte kil overkomt, zijn planten, liefst groot en stoer, een mooie tegenhanger. Denk aan een enorm grote cactus of Aloë Vera als eye catcher, Vrouwentong (Sansevieria), Olifantsoor (Alocasia) of Rubberplant (Ficus elastica). Grote potten of bakken in beton(look), matte afwerking, of verweerd metaal staan hier goed bij.

Indoor jungle

Eigenlijk ontstaat deze stijl vooral door de overvloed aan planten, niet zozeer door het interieur zelf. Om in het thema te blijven, zijn oerwoudplanten het meest geschikt. De alom bekende

Gatenplant (Monstera deliciosa) is niet weg te denken uit deze stijl. De Philodendron, waar de gatenplant ook onder valt, kent vele soorten die hier ook allemaal goed passen, zowel staand als hangend. Drakenklimop (Epipremnum aureum) is een snelgroeiende klim- of hangplant die al gauw een hele hoek van je kamer overneemt. Het mooist staan deze planten in potten of hangers van natuurlijk materiaal, in donkere (aarde)tinten. Oerwoudplanten verdragen overigens geen direct zonlicht.

Foto: Stek, de stadstuinwinkel

‘Last but not least’

Voordat je losgaat bij de plantenwinkel of het tuincentrum, kijk dan eerst goed naar je ruimte en waar je een plant wilt neerzetten of ophangen. Is er veel licht door je ramen op het zuiden? Of valt er eigenlijk nooit direct zonlicht naar binnen omdat de ramen juist vooral aan het noorden gelegen zijn? Check dan ten eerste welke planten daar goed in zouden kunnen leven. Alles daar tussenin volstaat doorgaans met iets dichter of juist verder van het raam neerzetten.

Staat jouw interieurstijl er niet tussen, maar zou je toch graag wat plantenadvies willen? Stuur dan vrijblijvend een mailtje met wat foto’s naar marijntje@shotofgreen.nl.Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.