De gelukkige spruitjesplant Peperomia prostrata

Plant van de maand... Juni

door Katja Staring | 12 juni 2018

Katja is oprichter van DailyGreenspiration. "Van groen word je rustig, krijg je een heldere geest, energie, minder stress en een geluksgevoel. Mijn missie is mensen de schoonheid van de natuur te laten ervaren met mooie verhalen en beelden. Dus schrijf ik ook graag over kamerplanten, want daarmee breng je razendsnel groen in je directe dagelijks leven."

Ha, een spruitjesplant! Dat was mijn eerste associatie met dit hangplantje. De kleine dikke ronde, gemarmerde blaadjes hebben namelijk verdraaid veel weg van een spruitje. De Peperomia prostrata is daardoor een grappige blikvanger.

In Brazilië wordt de Peperomia prostrata als geluksplant beschouwd, je geeft hem aan iemand die een dosis voorspoed kan gebruiken.

De Peperomia prostrata komt oorspronkelijk uit Zuid-Amerika, uit het gebied ten westen van de Andes. De plant is dus gewend aan het klimaat van het tropische regenwoud.

Geen parasiet maar epifyt

De plant groeit van origine ‘epifytisch’ op bomen in een

vochtige en warme omgeving. Een epifyt is het tegenovergestelde van een parasiet. Dat betekent dat deze andere planten, bomen of struiken nodig heeft om op te kunnen leven, maar dat hij daaraan geen voedsel onttrekt. Ook op een boomschors kunnen epifyten leven.

De Peperomia prostrata is door zijn tropische karakter heel geschikt als terrariumplant. Maar deze kleinblijver kun je ook als kamerplant gebruiken.

Aan de hangende stengels bungelen de kleine ronde, gemarmerde blaadjes, die wat gezwollen lijken. Ze hebben dezelfde eigenschappen als vetplanten en kunnen water opslaan als reserve voor drogere periodes.

Besproeien met regenwater

Vanwege z’n tropische roots en de vetplant-eigenschappen, hoeft je deze plant niet veel water te geven. Het beste is ‘m af en toe goed te besproeien met regenwater. Extra voeding of mest heeft-ie niet nodig.

Hij houdt van licht, maar niet van een heel zonnige plek en het is geen supersnelle groeier. Bij mij hangt-ie in mijn plantenrek op kantoor en bezoekers roepen in het voorbijgaan altijd: “hé, dat lijken wel spruitjes!”

Info Peperomia prostrata

De Peperomia prostata is fraai als kamerplant of terrariumplant. Het donker gemarmerde blad is het meest opvallende kenmerk van deze makkelijke en kleinblijvende Peperomia. Deze hangplant is bijzonder gemakkelijk te verzorgen. De dikke, succulente bladeren geven al aan dat hij weinig water nodig heeft en in de zon kan hangen. De Peperomia Prostrata is bij verschillende online webshops verkrijgbaar.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.