Pioenroos, uitbundige bloeier

door Helga de Waal | 1 juni 2018

Helga is webdesigner, fotograaf en blogger. Ze heeft een passie voor vintage en planten en fotografeert onder andere stillevens welke ze op haar Instagram account deelt. Neem ook eens een kijkje op haar Engelstalige blog http://www.inspireandcreate.nl over interieur en groen wonen.

Als de zomer nadert kijk ik ernaar uit om deze prachtige bloeier in huis te halen, de Pioenroos of Pinksterroos. Dit is een van mijn meest favoriete bloemen. Ze ruiken heerlijk en geven me een echt zomers gevoel, daarnaast zijn ze ook een lust voor het oog.

Symboliek

In China staat de Pioenroos symbool voor rijkdom en geluk. Deze bloem wordt daar al honderden jaren gekweekt en geteeld. Vanwege de prachtige grote bloemen en de geur zijn pioenrozen ook een zeer gewilde bloem voor romantische aangelegenheden en staan daarom ook symbool voor de liefde. Ben je van plan te gaan trouwen in de zomer? Dan zijn Pioenrozen geweldig om te gebruiken in je bruidsboeket!

Soorten

Er bestaan meer dan 1000 verschillende varianten Pioenrozen. Sommige soorten groeien in hoge bomen met dikke stelen, terwijl andere korter blijven in de vorm van een struik. Allemaal hebben ze compacte bloemen met vele lagen bloemblaadjes en een prachtig weelderig uiterlijk.

Uiterlijk

Niet veel bloemen hebben het uiterlijk van een Pioenroos. Het is altijd bijzonder hoe uit zo'n kleine knop een prachtige bol prachtige bloemblaadjes tevoorschijn komt. Wanneer de bloem zich opent, wordt de schoonheid pas echt zichtbaar.

Uitgebloeid zijn ze ook prachtig en dramatisch om te zien. De meest bekende Pioenroos is de lichtroze variant, maar hij is ook verkrijgbaar in donkerrood, koraal, roze wit en geel. De bloembladeren kunnen ook een verschillend uiterlijk hebben, zoals enkel, half gevuld of gevuld. Ik vind zelf de karmozijnrode Pioenroos heel bijzonder in zijn kleur.

Enkel of boeket

Eén enkele bloem staat al prachtig in een klein vaasje. Maar ik word ook altijd heel gelukkig van zo'n heerlijk weelderig roze boeket Pioenrozen op tafel. De bloemen gaan lang mee door de stelen schuin af te snijden en vers schoon water. De dichte bloemknoppen kan je besproeien met lauwwarm water mochten ze niet opengaan. De Pioenrozen bloeien van april tot halverwege juni en zijn nu volop verkrijgbaar!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.