Nieuw seizoen, wat te doen?

Wat tips om je groene huisvrienden content te houden

door Marijntje Tierolff | 2 oktober 2018

Marijntje Tierolff is de oprichter van Shot of Green en verzorgt plantenadvies en -styling voor de interieurs van particulieren en bedrijven. Ze is een echte plantenverzamelaar en toverde als kind al haar zolderkamertje om tot indoor jungle. Ze besloot van haar hobby haar werk te maken en ook andere interieurs van meer groen te voorzien. Bekijk voor meer informatie en foto’s haar Facebook of Instagram pagina, of stuur een mailtje.

De herfst heeft zijn intrede gedaan en het leven verplaatst zich langzaam van buiten naar wat meer binnen. De zon schijnt zachter en minder lang. Misschien heb je de verwarming al aan of knappert er zelfs geregeld al een haardvuurtje. Heerlijk knus, maar allemaal wel van invloed op je kamerplanten. Dus wat kan je zoal doen om hen gelukkig te houden?

Mate van licht

Hoewel een behoorlijk aantal soorten kamerplanten niet al teveel direct zonlicht kunnen verdragen, zeker in de zomer niet, wordt het in sommige hoekjes in huis misschien wel erg donker nu. Planten kunnen hun bladeren wat meer laten hangen of zelfs laten vallen. In dat geval kan je de plant het beste wat dichter bij een raam zetten, zodat hij de rest van de herfst en winter wat meer licht kan vangen. Probeer bij

het verplaatsen de plant niet te draaien, want dat vinden ze niet zo fijn. Als de plant echter heel duidelijk scheef ofwel richting het licht groeit en je vindt dat niet mooi, draai ‘m dan elke week een klein beetje, maximaal een kwart per keer.

Huis opgewarmd; Over op cooling down

Heerlijk, weer de (vloer)verwarming, kachel of openhaard aan. Je planten worden daar echter helaas wat minder blij van. Zet ze daarom minimaal twee meter verwijderd van de warmtebron. Bij vloerverwarming kom je er niet onderuit dat je planten

daaronder lijden. Er zijn gelukkig een aantal dingen die je kunt doen om ze toch zo content mogelijk te houden. Een plant die op de grond staat, kan het beste op een verhoging worden gezet, zodat er verkoelende lucht onder de pot door kan gaan. Ook kan je de plant als het ware op een eilandje zetten, waarbij de plant op een verhoging, bijvoorbeeld een omgekeerd schoteltje, in een grotere schotel met een constant laagje water staat. De waterdamp verkoelt de warme lucht die vanaf de vloer langs de plant omhoog komt, zodat de bladeren geen warmteschade oplopen. Let er wel op dat de pot zelf niet in het water staat, want dan gaan de wortels rotten.

Nevelen maar!

In een verwarmd huis vinden planten het ook prettig als je wat vaker water nevelt met een plantenspray. Dit geldt niet voor alle soorten planten, dus check wel eerst hoe dit voor die van jou is. Voor planten die dit standaard in hun ‘verzorgingsreglement’ hebben zitten, is het zelfs noodzaak om het aantal keren nevelen wat op te voeren als je de verwarming graag lekker warm hebt staan. Doe je dit niet, dan kunnen de bladeren bruine, droge vlekken krijgen. Het nevelen met afgekoeld gekookt water zorgt er overigens voor dat er geen witte kalkresten op de bladeren blijven zitten. Heb je veel planten in huis, dan is het zelfs het overwegen waard om een elektrische vernevelaar aan te schaffen, die er constant voor zorgt dat je lucht in je huis niet te droog wordt.

En hoe zit het dan met water geven?

In de regel is het zo dat planten in de herfst en winter in een soort slaapstand gaan. Ze stoppen even met groeien en hebben dus ook minder water nodig. Over het algemeen zou je kunnen zeggen dat planten die in de zomer één keer per week water kregen, in de winter een week overgeslagen kunnen worden. Dit is natuurlijk ook weer afhankelijk van de soort plant, de potgrootte, de luchtdichtheid van de aarde. Dus steek in eerste instantie altijd eerst even voorzichtig een vinger in de pot om te voelen of de wat dieper liggende aarde al droog genoeg is. Zeker wanneer je vloerverwarming hebt, is het verstandig dit regelmatig te checken, want het water verdampt in dat geval vanzelfsprekend sneller dan normaal.

Succes met het winterklaar maken van je planten!Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.