maak Je eigen veldboeket in 10 stappen

door Judith Slagter | 19 februari 2018

Judith is bloemstyliste, fotografe en blogger. Voor de mooiste dag van veel bruidsparen stylt zij trouwlocaties met de prachtigste boeketten.  Daarnaast maakt zij styled shoots, waarbij zij vernieuwende stijlen en de laatste trends laat zien. Wil je meer weten over Judith of haar prachtige boeketten? Neem dan een kijkje op haar site http://www.judithslagter.com of check haar Instagram-account @judith_slagter_florals

Koop je wel eens losse bloemen bij je bloemist om er thuis een fraai boeket van te maken? Of misschien pluk je wel eens bloemen uit je tuin die je combineert met gekochte bloemen met de gedachte om hier een schitterend veldboeket mee te creëren? Wil het tijdens het schikken niet lukken zoals jij graag zou willen en in gedachten had? Ik vertel je stap voor stap hoe jijzelf een zo mooi mogelijk veldboeket maakt.

Stap 1 - Koop je bloemen bij een goede bloemist

Bij een goede bloemist kun je alle bloemen per stuk uitkiezen. Hier hoef je niet meteen een hele bos van 10 dezelfde bloemen te kopen. Het mooiste is natuurlijk als er een groot aanbod is in die winkel van zo veel mogelijk verschillende soorten losse bloemen. Vaak is er dan een mooie lange tafel of wand vol verschillende bloemen. Helaas is dit niet in elke bloemenwinkel het

geval, dus het is goed mogelijk dat er bij jou in de buurt niet zo'n goede bloemist zit. Kijk dan ook eens in de buurtdorpen of in de dichtstbijzijnde stad. Vaak zijn ze in de wat grotere plaatsen gemakkelijker te vinden.

Heb je je bloemenwinkel gevonden? Trakteer jezelf dan één keer per maand op een ritje daar naartoe. Maak er een echt uitje van en koop of kies de mooiste bloemen die je kunt vinden. Je geniet waarschijnlijk meer van af en toe een echt mooi boeket op tafel, dan elke week een los bosje waar eigenlijk niet zo tevreden over bent.

Stap 2 - Ga op zoek naar voorbeelden van mooie veldboeketten 

Er is genoeg te vinden aan voorbeelden van prachtige boeketten op Instagram. Je kunt ook een kijkje nemen op mijn Pinterest-borden. Ik ben namelijk zelf ook altijd op zoek naar het mooiste veldboeket. Op mijn blog vind je veel voorbeelden van veldboeketten in verschillende vazen, hoogtes en kleuren. Inspiratie genoeg dus!

Zodra je ze tegenkomt, bewaar je deze foto's op je computer of telefoon. Het is altijd fijn om terug te kunnen kijken, niet alleen voor nieuwe inspiratie maar ook om te zien hoe het boeket ook alweer in elkaar zat en wat voor soort bloemen er in zitten. En als je er alsnog niet uitkomt welke bloemen je moet kiezen, dan kun je altijd nog zo’n boeket laten maken door de bloemist.

Stap 3 - Zoek een geschikte plek voor je boeket

Bepaal voor je je boeket maakt, waar je het neer gaat zetten Ga je voor een laag boeketje op de salontafel of heb je liever een explosie op de eettafel? Als je voornamelijk in de woonkeuken zit en je hebt daar op de hoek een lege plek over, dan is dat misschien wel de perfecte plek voor je boeket. Stem op de plek de vorm, grootte en kleuren af, zodat het een mooi harmonieus geheel wordt.

Stap 4 - De perfecte vaas

De perfecte vaas voor je boeket hangt natuurlijk af van de plaats waar je hem neer zal zetten. Het is een verschil of je de bloemen op de salontafel zet of de plek naast de tv wil vullen. Een saaie hoek naast de bank kan bijvoorbeeld weer heel mooi opgevuld worden met een bolvaas. De vaas voor op de eettafel mag daarentegen weer wat hoger zijn. Een echte eyecatcher! Als je een lage tv-kast wil vullen, kun je het best gebruik maken van een lange, smalle vaas.

Maak eventueel een foto van de vaas voor je naar de bloemist gaat. Hij of zij kan je dan adviseren over de juiste bloemen. Een goede bloemist helpt je er graag mee.

Stap 5 - Bloemen op gevoel kiezen, maar blijf nadenken

Het aanbod in een goede bloemenzaak kan ruim en overweldigend zijn. Weet je niet waar je moet beginnen? Houd dan in eerste instantie de vaas (en eventueel het voorbeeldboeket) in je achterhoofd. Ik begin altijd met het zoeken naar voor mij de allermooiste bloem. Is dat een mooie Protea? Neem die dan als uitgangspunt. Zijn er veel andere roze bloemen of is er juist veel pastel? Ga daar dan op door.
Ik heb het liefst zoveel mogelijk verschillende bloemen. Ik ga daarom altijd op zoek naar verschillende vormen. Een Gerbera heeft ongeveer dezelfde vorm als een Roos, maar bijvoorbeeld een Delphinium maakt het weer heel anders. Zo ga je alle bloemen af om een zo gevarieerd mogelijk boeket uit te zoeken. Niet alle kleuren hoeven op het eerste gezicht te matchen. Bijna alle kleuren van bloemen passen bij elkaar en vaak worden verrassende combinaties het allermooist!

Stap 6 - De bloemen goed schoonmaken

Yes! Je hebt je bloemen uitgezocht. Nu kan je ze gaan schikken. Maar allereerst maak je de bloemen goed schoon en verwijder je de meeste bladeren. Dit maakt je veldboeket een stuk rustiger, want vaak leidt het groen af van de bloemen. En dat is zonde!

Stap 7 - Vul kwart van de vaas met (schoon) water

Pak je vaas en maak ‘m goed schoon. Vul hem met schoon water en eventueel bloemenvoeding. Doe niet teveel water in de vaas. Zelf vul ik mijn vazen meestal tot een kwart vol. Als het water op is in de loop van de tijd vul ik 'm bij. Als het water verkleurt is, verschoon ik de vaas.

Veel mensen vullen de gehele vaas zodat ze niet meer naar de hoeveelheid water om hoeven te kijken. Maar er zijn veel bloemen die juist daardoor sneller gaan hangen. Dit geldt vooral voor de bloemen met haartjes op de steel. Deze brengen namelijk het water omhoog. Dit versnelt de rotting in de bloem en daardoor knakken ze bovenin. Voorbeelden van zulke bloemen zijn Anemonen, Ranonkels en Gerbera’s. Af en toe de vaas bijvullen met water is veel beter voor ze.

Stap 8 - Schuin afsnijden met een schoon en scherp mes

Zorg voor een schoon en scherp mes om de bloemen goed schuin af te snijden. Schuin afsnijden is niet voor elke tak nodig. Bladeren kunnen bijvoorbeeld ook prima worden afgeknipt met een goede scherpe snoeischaar. Maar veel bloemen, waaronder Rozen, Seringen, Sneeuwballen en Hortensia’s hebben echt baat bij een zo groot mogelijke ‘wond’, waardoor ze zoveel mogelijk water kunnen opnemen en lang(er) mooi blijven.

Stap 9 - De bloemen in de vaas schikken

Je bent eindelijk zo ver dat je de bloemen in de vaas kunt zetten. Begin altijd met de breedste bloem of tak. Deze fungeert dan als basis waar je de andere bloemen tussen of tegenaan kunt zetten. Dit kan bijvoorbeeld een Rozenbottel zijn, of een volle Eucaluptus- of Olijftak, een Kangoeroepootje of een Sneeuwbal (Viburnum).

Een goede vuistregel is om de grotere/bredere bloemen korter af te knippen en onderaan in het boeket te plaatsen. Als je die bovenuit het boeket zou laten steken, is al snel de vorm eruit. Steek de andere bloemen ertussen en zorg ervoor dat je verschillende lengtes houdt.

Eindig met de smalle, sprieterige bloemen. Vaak komen deze het mooiste uit als je ze boven het boeket uit laten springen. Dit kun je bijvoorbeeld doen met grassen en Nerine. Als je ze lager in het veldboeket steekt vallen ze weg, maar zodra ze er bovenuit komen, maken ze het boeket echt een stuk vrolijker. Als alle bloemen in de vaas zitten, kun je goed bekijken waar je nog zo’n leuke pluim kunt gebruiken. Dit hoeven niet heel veel takken te zijn, twee soorten grassen kunnen al heel veel doen.

Stap 10 - Een stapje naar achteren

Het steken van de bloemen is absoluut het lastigste onderdeel. Soms lukt het mij ook niet in een keer. Stap af en toe wat naar achteren om het boeket van een afstandje te bekijken. Je ziet dan veel beter de vorm dan wanneer je er met je neus bovenop staat. En neem de tijd!

De eerste keer is het echt geen gek idee om een boeket van een plaatje na te maken. En vind je het leuk om te doen? Blijf het dan lekker doen en je zult er echt handiger in worden. En hoe trots ben je als je eigen boeket op tafel staat!

Verwacht niet dat het al gelijk perfect lukt. Gun jezelf de tijd om het samenstellen van een mooi boeket onder de knie te krijgen. Ik ben bijvoorbeeld al zo’n vijftien jaar aan het oefenen!