Hoe overleven mijn planten een hittegolf

door Helga de Waal | 8 augustus 2018

Helga is webdesigner, fotograaf en blogger. Ze heeft een passie voor vintage en planten en fotografeert onder andere stillevens welke ze op haar Instagram account deelt. Neem ook eens een kijkje op haar Engelstalige blog http://www.inspireandcreate.nl over interieur en groen wonen.

Nu de mussen van het dak vallen van de hitte en er een tweede hittegolf op komst is, is het dé tijd om aandacht te besteden aan de verzorging van planten tijdens de warmte. Hoe overleven mijn planten een hittegolf?

Sommige planten kunnen beter tegen hoge temperaturen dan andere, maar veel planten kunnen schade oplopen wanneer de temperatuur extreem hoog wordt. Om te voorkomen dat deze te hoog oploopt, is het belangrijk om te zorgen voor voldoende water, een goede luchtvochtigheid, frisse lucht, maar niet op de tocht.

Schaduwrijke plek

Ik probeer de planten zoveel mogelijk in de schaduw te zetten. Dit kan door

de planten die achter de ramen staan te beschermen tegen de zon. Hou de gordijnen gesloten, als dit niet mogelijk is verplaats ze dan tijdelijk naar een meer schaduwrijke plek in huis.

Luchtvochtigheid

Door de hitte gaan de planten transpireren, hierdoor probeert de plant zichzelf te verkoelen. Zo kan het gebeuren dat de plant meer water verdampt dan hij opneemt via de wortels. De bladeren gaan hangen en drogen uit. Bloemknoppen vallen van de plant af. De plant wordt hierdoor ook gevoeliger voor ziektes en ongedierte.

Het is daarom goed om de luchtvochtigheid te verhogen door de planten te sprayen met water. Maar doe dit niet in de volle zon. De waterdruppels kunnen gaan werken als een vergrootglas en de bladeren kunnen hierdoor beschadigd raken. Gebruik water op kamertemperatuur. De luchtvochtigheid is belangrijk omdat sommige planten ook leven van water uit de lucht. Ik spray mijn planten regelmatig en kan zien dat ze dit heel fijn vinden. En natuurlijk geef ik mijn planten een extra scheut water tijdens deze hitte.

Cactussen water geven?

Cactussen zijn planten die erg goed en lang zonder water kunnen. In deze extreme hitte mogen ze best een klein scheutje

extra hebben, maar echt maar een heel klein beetje. Besproeien kan ook, maar niet teveel of allebei, anders kunnen de wortels gaan rotten. Dit heb ik zelf ook een keer gehad en dat was echt zonde. Beter te weinig dan te veel in dit geval!

Pool Party

Tropische kamerplanten zoals bijvoorbeeld de Monstera, vinden het heerlijk om onder de douche te staan. De bodem en de bladeren krijgen dan lekker veel water, net zoals bij een tropische regenbui in het regenwoud. Verwen deze planten met een wekelijkse Pool party!Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.