HAAL DE LENTE IN HUIS MET BLOEMEN

door Helga de Waal | 24 januari 2018

Helga is webdesigner, fotograaf en blogger. Ze heeft een passie voor vintage en planten en fotografeert onder andere stillevens welke ze op haar Instagram account deelt. Neem ook eens een kijkje op haar Engelstalige blog http://www.inspireandcreate.nl over interieur en groen wonen.

Het is pas januari, maar de lente is al volop in aantocht. Ik hoor het aan de vogels buiten, de bomen staan in knop, de sneeuwklokjes en krokussen zijn in bloei. Tijd om de lente in huis te halen op deze soms koude en gure dagen.

Boeket lentebloemen

Bij de bloemist kan je al volop lentebloemen halen. Deze keer kocht ik er seringen, hyacinten, tulpen, ranonkels, en anemonen. Het is fijn dat je de bloemen en takken vaker los kan krijgen en niet persé een hele bos hoeft te kopen. Zo kan je zelf een eigen boeket 

samen stellen met losse bloemen of apart in vaasjes zetten zoals ik heb gedaan. Ik heb eigenlijk altijd wel bloemen in huis, ik hou ervan om ze te fotograferen en hun unieke schoonheid vast te leggen.

Helleborus: Winterbloeier

De helleborus, ook wel kerstroos, winterroos of nieskruid genoemd, is een echte winter en vroege lentebloeier. De Helleborus foetidus heeft groene bloemen. De populaire Helleborus niger heeft mooie witte bloemen. Ik ben zelf weg van de gekleurde soort, de Helleborus orientalis. In mijn tuin heb ik een diep paarse variant, maar je hebt ze ook in zachtroze en geel of blauw met enkele of dubbele bloemen.

Ik kan de verleiding nooit weerstaan om er een paar af te knippen en in huis te halen.

Lentebloemen

Een van de eerste bloemen die ik koop in januari is de hyacinth of Hyacinthus. De mooie kleuren en de heerlijke geur geven me een lentegevoel. Meestal koop je ze met bol, maar je kan ze ook afgesneden kopen. Heb je een hyacinth met bol dan moet je deze een klein beetje water geven want anders groeit hij te hard. Zo kan je langer genieten van deze mooie bloem.

De ranonkel en anemoon zijn favoriete lentebloemen die allebei tot de ranonkelfamilie behoren. Ze zijn in grote variatie en kleuren te verkrijgen. Van pastel tot felgekleurd, om vrolijk van te worden. De anemoon heeft prachtige fragiele bloemen.

Nog zo'n heerlijk geurende bloem: Seringen. De bloesem is paars, roze of wit gekleurd. Deze struik is familie van de Olijf. Bij mijn ouders in de tuin hadden wij een seringenstruik en deze plant doet me dan ook altijd aan vroeger denken.

Tulpen koop ik het hele jaar door, ze zijn prachtig en ook in allerlei soorten en variaties te verkrijgen, zoals tulpen met gerafelde randen of franjes. In de lente kies ik vaak voor rood, roze of geel of een combinatie van deze kleuren zoals de rode tulp met gele punten aan de bloembladeren.

Bloemen in vaasjes

Ik hou van bloemen in losse vaasjes, ik heb dan ook veel vintage vaasjes en kleine glazen flesjes. 

Van links naar rechts: hyacinth, ranonkel, helleborus, sering, anemoon, tulp.

Hier heb ik de bloemen bij elkaar gezet, maar soms dwalen er ook een paar door het huis of worden ze gebruikt bij een ontbijtje op bed. Je kan de schikking iedere keer veranderen en dat vind ik er zo leuk aan.

Heb jij ook zin om de lente in huis te halen?

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.