Groen(er) met groen

door Marijntje Tierolff | 30 oktober 2018

Marijntje Tierolff is de oprichter van Shot of Green en verzorgt plantenadvies en -styling voor de interieurs van particulieren en bedrijven. Ze is een echte plantenverzamelaar en toverde als kind al haar zolderkamertje om tot indoor jungle. Ze besloot van haar hobby haar werk te maken en ook andere interieurs van meer groen te voorzien. Bekijk voor meer informatie en foto’s haar websiteFacebook- of Instagram pagina, of stuur een mailtje.

Toen ik begin oktober naar de VT Wonen & Design beurs ging, stuitte ik op de informatieve en ook wel een beetje met-de-neus-op-de-feiten drukkende stand van het Rode Kruis. Er werd aan het licht gebracht hoe vanzelfsprekend we met eerste levensbehoeften omgaan en hoe dat is in andere landen. Bijvoorbeeld, een gemiddelde tuinsproeier verbruikt zo’n 500 liter drinkwater. Een hoeveelheid waar men in Oeganda een maand mee doet. “Oeps!” Daarom wat tips over wat je als plantenliefhebber binnen en buiten kan doen om iets meer stil te staan bij duurzaamheid en het milieu.

Regenwater is heilig water

Maak er een sport van om zo veel mogelijk regenwater op te vangen en dit te gebruiken voor het watergeven en nevelen van je planten. Heb je geen riante tuin met regenton? Een emmer en wat gieters op je balkon vangen ook al heel wat op. Je zult

Foto: Landleven.nl

merken dat het verslavend werkt. Want naast het besef dat je zo liters kraanwater bespaart, vinden je planten het ook nog eens lekkerder én voorkom je kalkaanslag op je groene vrienden. Dat zijn dus drie vliegen in één klap. Oftewel, bij de eerstvolgende hoosbui sta jij te juichen.

Vang ongebruikt kraanwater op

Je kent het wel. Je wilt onder de douche stappen, maar eerst sta je een tijdje te rillen omdat het water maar niet warm wordt. Al dat wegspoelende koude water kan je opvangen met een emmer om het later te gebruiken voor... Je planten inderdaad. Het is misschien een beetje een gek idee, zo’n emmer in je douche. En styling-technisch draagt het ook niet echt een steentje bij. Maar dat steentje heb je dus weer snel terugverdiend als je er je eigen geliefde ‘indoor jungle’ mee verzorgd.

Koop duurzaam

Helaas is het zo dat de meeste kamerplanten niet duurzaam of biologisch gekweekt kunnen worden. Ze komen van oorsprong vaak uit hele andere klimaten, waardoor ze dus behoorlijk wat hulp nodig hebben om ook hier tot zo’n weelderige jungleplant uit te kunnen groeien. Toch zijn er gelukkig steeds meer kwekerijen die hier mee experimenteren. Tuinplanten daarentegen zijn makkelijker biologisch te kweken. Steeds meer tuincentra hebben een

‘biologisch’ hoekje, maar nog leuker is om langs te gaan bij een biologische kwekerij. Heb je meteen ook wat tuininspiratie te pakken. Wil je het liever wat meer kant-en-klaar? Online plantenwinkel sprinklr.co verkoopt en bezorgt planten voor binnen en buiten, zo veel mogelijk biologisch. Vergeet daarnaast niet om biologische aarde en voeding te gebruiken en kies voor een ecologische oplossing wanneer je te maken krijgt met plaagdieren.

Foto's: Kwekerij Van Houtum in Doorn

Tuinieren in de herfst

In de lente en zomer zijn de tuincentra vaak afgeladen vol met mensen die een compleet nieuw tuinassortiment aan planten inslaat. Maar omdat er het dan al warm en droog is, of bijna wordt, hebben de planten dus ook zo’n beetje dagelijks water nodig om niet te verdrogen. Wacht liever tot de vroege herfst, wanneer planten door meer regen en de koudere temperaturen minder vocht verdampen. Tegen de tijd dat het weer lente wordt, zijn de wortels diep de aarde ingegaan en kunnen de planten hun eigen vocht een stuk beter zelf reguleren. En hebben ze dus minder snel water nodig.

Zet ‘m op! #teamplantloveReactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.