Frisgroene en stoere drakenbloedboom  - dracaena

Plant van de maand... Januari

door Katja Staring | 10 januari 2018

Katja is oprichter van DailyGreenspiration. "Van groen word je rustig, krijg je een heldere geest, energie, minder stress en een geluksgevoel. Mijn missie is mensen de schoonheid van de natuur te laten ervaren met mooie verhalen en beelden. Dus schrijf ik ook graag over kamerplanten, want daarmee breng je razendsnel groen in je directe dagelijks leven."

Sinds kort heb ik een Dracaena op de vensterbank. Een plant waar ik altijd een beetje geringschattend naar keek, vanwege de aparte vorm, een kale stronk met groene scheuten. Maar ik wist toen nog niet, wat ik nu weet. Deze plant is familie van de Drakenbloedboom!

De Dracaena ken ik nog van vroeger. Wat me altijd zo fascineerde was die houtige stronk. Die kale moederstam waar aan de zijkant groene scheuten uitkwamen. Beetje vreemd vond ik ‘m.

Bij elke plant duik ik tegenwoordig de achtergrond in. En zoals ook bij mensen het geval is: Als je net even meer weet, wordt een vreemde vogel een stuk sympathieker. Zo is dat ook met planten het geval en zeker met de Dracaena. Ik kwam er bijvoorbeeld achter dat hij een fascinerend familielid heeft.

Magische drakenboom Dracaena Dracos

Op de Canarische eilanden is het altijd een magisch moment, als je plots oog in oog staat met de drakenboom, de metershoge reus Dracaena Dracos. Vaak staat er in elk dorp wel eentje op een centrale plek, als een soort totem met een

bol bladerdek. De kamerplant Dracaena is familie van deze imposante reus.

De Dracaena Dracos heeft inderdaad een vergelijkbare stam als de moederstronk van die goede oude kamerplant. Ineens zag ik de overeenkomst.

Rood sap

Dracaena, oftewel drákaina, betekent ‘vrouwelijke draak’ in het Grieks. Het sap uit de stam kleurt rood zodra het met lucht in aanraking komt. Drakenbloed dus! Vandaar dat de plant ook wel Drakenbloedboom wordt genoemd.

Het sap werd in oude tijden toegepast in medicijnen, cosmetica en kleurstof. Maar ook werd het gebruik van dit bijzondere ‘plantenbloed’ beschouwd als hekserij…

Houtige stronk met scheuten

De twee Dracanea steudneri green van hetbestevandekweker.nl die ik nu op mijn plantentafel en voor het raam heb staan, zijn beiden nog maar een dreumes. Hun stronkjes zijn mini en hun bladeren frisgroen. Net als van een malse maisplant. Vandaar dat mensen de Dracaena daarmee vaak vergelijken. Maar die heeft dus helemaal niets met mais te maken.

Scheutje water

De Dracaena komt in de natuur voor in subtropische klimaten. De plant is behoorlijk flink en kan tegen hitte, droogte en wind, dus veel water geven is niet nodig. Ideaal dus voor de wat vergeetachtige personen, of voor op kantoor. Eens per week een klein scheutje uit de gieter en deze kamerplant is al dik tevreden.

En in zo’n papieren zak, ook te bestellen bij hetbestevandekweker.nl, krijgt-ie best een goeie uitstraling toch, dat vreemde, stoere Drakenbloedboompje?

Deze Draceana steudneri green van 40 centimeter hoog zijn per twee stuks voor € 16,- te bestellen via www.hetbestevandekweker.nl. In deze webshop profiteer je van altijd gratis verzending.

WEETJES De plant is op duurzame wijze gekweekt. Verder filteren de groene bladeren schadelijke stoffen uit de lucht, dus je binnenklimaat wordt er gezonder van. Er zijn meerdere dracaena-soorten als kamerplant verkrijgbaar in verschillende groottes.

STYLINGTIP Bestel er twee paperbags van stevig materiaal bij. Deze worden als platte zak geleverd, waarvan je de uiteinden omrolt tot de juiste hoogte tot een casual plantenpot.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.