De pot is óók niet onbelangrijk!

Wat (styling)tips voor je kamerplant

door Marijntje Tierolff | 29 mei 2018

Marijntje Tierolff is de oprichter van Shot of Green en verzorgt plantenadvies en -styling voor de interieurs van particulieren en bedrijven. Ze is een echte plantenverzamelaar en toverde als kind al haar zolderkamertje om tot indoor jungle. Ze besloot van haar hobby haar werk te maken en ook andere interieurs van meer groen te voorzien. Bekijk voor meer informatie en foto’s haar Facebook of Instagram pagina, of stuur een mailtje.

Daar sta je dan in de plantenwinkel, intens gelukkig met je nieuwe groene huisgenoot. Maar dan is daar het besef: Er moet nog een pot komen! Dat is iets wat je je vaak pas op het laatst bedenkt. En dan is er ook nog een zee aan mogelijkheden. Want welke pot kies je bij welke plant?

Soorten potten

Er is een enorm scala aan soorten potten voor (kamer)planten. Terracotta potten, plastic potten, aardewerk of keramische potten, kunststof potten, potten met een gat of zonder. Elk type plant heeft zo zijn eigen voorkeuren als het gaat om zijn ‘voetenwerk’.

Foto: Studio HearHear

Met of zonder gat?

Zelf kies ik bijna altijd voor een pot met een drainage gat in de bodem. Het water kan dan weglopen wanneer je per ongeluk te veel hebt gegoten en daarmee voorkom je wortelrot. Vaak worden deze potten alleen als buitenpot verkocht en moet je 

dus even naar de tuinafdeling uitwijken. En vergeet de schotel eronder niet voor het weglopende water! Wanneer je juistverliefd wordt op die ene mooie dichte pot, zorg dan dat de bodem bedekt is met een 3 centimeter dikke laag van hydro-korrels voordat je de aarde erin doet. De korrels zuigen het teveel aan water dan op, tot op zekere hoogte weliswaar. Geef bij een dichte pot daarom liever iets vaker een klein beetje water dan in één keer een hele plens.

Keep it moist! / Tropisch klimaat

Tropische planten houden doorgaans van een lichtvochtige grond. In dit geval wil je liever niet dat de pot te veel ‘ademt’, want dan verliest de aarde al snel zijn vocht. Hoewel ik zelf geen liefhebber ben van plastic in mijn interieur, is dit wel een heel geschikt materiaal omdat het goed afsluit. Desondanks kies ik toch liever voor een geïmpregneerde aardewerk pot (ook

makkelijk zelf te doen), of eentje die aan de buitenkant geglazuurd is. Dat ziet er ook meteen knap uit. Je kan er natuurlijk ook gewoon voor kiezen om je plant in de plastic aankoop-pot te laten zitten en die in zijn geheel in een pot, bak of mand naar keuze te zetten. Check wel even of de wortels niet inmiddels door de aankoop-pot heen steken, want dan is het tijd voor een ruimere versie.

Terracotta stijl

Terracotta potten geven een heel unieke look aan je interieur. Het rode, poreuze aardewerk is er in allerlei tinten, soorten en maten, dus variëren kan eindeloos terwijl je toch binnen dezelfde stijl blijft. Terracotta krijgt door het vocht wat kalkaanslag, waardoor ze een wat verweerder en nog stoerder aanzicht krijgen. Omdat deze potten juist wel luchtdoorlatend zijn, zijn vooral planten die niet al te veel vocht willen écht geschikt. Denk aan cacti en vetplanten, maar bijvoorbeeld ook de pannenkoekplant ofwel de Pilea Peperomioides, die zijn grond het liefst helemaal droog heeft voordat hij opnieuw water krijgt. Daarnaast passen deze plantensoorten qua uiterlijk ook nog eens perfect bij terracotta, dus win-win!

Oftewel: Op naar de planten- (of potten)winkel! En bezoek vooral ook eens een lokale vlooienmarkt voor de uniekere aardenwerken potten die een tweede ronde verdienen.


De foto's in het artikel van Marijntje zijn gevonden op Pinterest, fotograaf onbekend. 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.