De Pilea is een cadeautje van een plant

Plant van de maand... Maart

door Katja Staring | 28 februari 2018

Katja is oprichter van DailyGreenspiration. "Van groen word je rustig, krijg je een heldere geest, energie, minder stress en een geluksgevoel. Mijn missie is mensen de schoonheid van de natuur te laten ervaren met mooie verhalen en beelden. Dus schrijf ik ook graag over kamerplanten, want daarmee breng je razendsnel groen in je directe dagelijks leven."

Wat een geinig plantje zag ik ineens op Instagram voorbijkomen. Ineens leek ie massaal bij iedereen in de huiskamer te staan: De Pannenkoekenplant, oftewel de Pilea Peperomioides. Met ronde, glanzende blaadjes als platte koekjes, vandaar de naam.

Chinese Muntenplant

Sommige mensen noemen de Pilea ook wel Chinese Muntenplant. Vanwege de ronde bladeren, maar ook omdat hij oorspronkelijk uit China komt. Daar is hij halverwege de vorige eeuw ontdekt door een Noorse missionaris. Die gaf daarna in zijn eigen land regelmatig Pilea-stekjes cadeau en zo groeide dit snoepje uit tot een bekende

kamerplant in Noorwegen. Daarom zie je de pannenkoekenplant veel in Scandinavische interieurs. En aangezien het Scandinavische design momenteel ultra hip is, lift de Pilea met de trend mee en reist hij nu de hele wereld over.

Gemakkelijk te stekken

Dat de Pilea Peperomioides zo populair wist te worden, is dus te danken aan het gemak waarmee hij te stekken is. Dat maakt het tot een dankbare kamerplant, want je kunt er dus vele groene cadeautjes uit halen.

Er zijn twee manieren waarop de plant nieuwe baby's krijgt. Sommige kleine pilea’s groeien aan de moederstengel en andere komen op uit de aarde. Snijd of knip die kleintjes los en zet ze in glas water zodat er wortels ontstaan. Of plant ze direct in vochtige potgrond. De maanden maart en april zijn voor het stekken een goede periode.

Let op pot en kluit

Als je nu dan toch met potten en aarde in de weer bent... Wanneer de moederplant alweer een hoop is gegroeid de afgelopen tijd, dan kun je ook deze verpotten. Tip: Kies altijd een pot die zo’n twintig procent groter is dan de oude.

Nieuwe cadeautjes

De Pilea Peperomioides staat graag op een lichte plek, maar niet knoertheet. Dus zet ‘m in de zomermaanden zeker niet pal op het zuiden voor een raam. En houd ‘m in de winter weg bij de verwarming, want dan wordt het ‘m te droog. Geef de pannenkoekplant verder eens in de twee 

weken een beetje voeding. Dan kan hij een hele tijd mee en zorgen voor volop nieuwe cadeautjes.

Info Pilea Peperomioides

Je ontvangt in één bestelling voor € 23,50 via https://www.hetbestevandekweker.nl meteen drie Pannenkoekenplantjes met een potmaat van 11 centimeter en een hoogte van 22 centimeter. De prijs is inclusief verzendkosten.

WEETJE: Deze groene rakkers brengen niet alleen sfeer, maar zuiveren ook nog eens de lucht in huis.

STYLINGTIP: Kies voor de Pilea Peperomioides bij voorkeur een geglazuurde pot, want terracotta trekt iets te veel vocht weg uit de kluit. Het is beter dat die juist wat nattig blijft.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.