De makkelijke Monstera

door Helga de Waal | 21 februari 2018

Helga is webdesigner, fotograaf en blogger. Ze heeft een passie voor vintage en planten en fotografeert onder andere stillevens welke ze op haar Instagram account deelt. Neem ook eens een kijkje op haar Engelstalige blog http://www.inspireandcreate.nl over interieur en groen wonen.

In het verleden is menig plant gesneuveld hier in huis door onze af en toe wat lakse of juist te overdadige verzorging. Maar onze Monstera vind het allemaal best. Deze mooie plant, ook wel Gatenplant genoemd blijft groeien als kool en daarmee is het een van de makkelijkste kamerplanten om te onderhouden.

Sinds vorig jaar is de plant echt enorm in omvang toegenomen.

Overpotten

Daarom werd het nu echt tijd om hem over te potten, gelukkig hadden we nog een mooie zwarte pot staan. Het was nog niet makkelijk om hem uit de pot te krijgen die 

taps toeliep, maar het is gelukkig gelukt zonder de oude pot te breken. 

De fraaie plantenhangers die je op deze foto ziet, zijn van Loopliving.

Omdat de bladeren naar beneden hingen vanwege het gewicht, heb ik een stok in het midden geplaatst en de bladeren bevestigd met opbinddraad. De Monstera voelt zich nu weer helemaal thuis in zijn grote pot en natuurlijk schieten de nieuwe scheuten alweer de lucht in. Ik ben benieuwd hoe groot hij over een jaar zal zijn!

Verzorging

Wanneer de Monstera op een lichte plek staat, maar niet in het directe zonlicht, groeit hij het hardst. Toen ik hem een poosje op een wat donkere plek had staan merkte ik echt het verschil. Hij groeide minder hard en leek het minder naar zijn zin te hebben.

Ik geef de Monstera regelmatig water en sproei de bladeren met deze glazen plantenspuit van Kuishi Home. Daarnaast kan hij ook af en toe wat extra voeding gebruiken.

Soorten

De van oorsprong uit het zuiden van Mexico en Panama komende plant brengt sfeer, zijn bladeren zijn groot en hartvormig. Populaire soorten zijn de Monstera Deliciosa, waarvan ik een exemplaar heb. De Monstera Obliqua, een wat kleinere klimplant met frisgroene bladeren en de wit met groene variant die ik graag aan mijn collectie zou willen toevoegen. Het is een prachtige plant om naar te kijken. Ik geniet elke dag van deze jungle plant!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.