De bloeikampioen van de vensterbank

Plant van de maand... Mei

door Katja Staring | 1 mei 2018

Katja is oprichter van DailyGreenspiration. "Van groen word je rustig, krijg je een heldere geest, energie, minder stress en een geluksgevoel. Mijn missie is mensen de schoonheid van de natuur te laten ervaren met mooie verhalen en beelden. Dus schrijf ik ook graag over kamerplanten, want daarmee breng je razendsnel groen in je directe dagelijks leven."

Ojee. De orchidee. Ik heb het heel lang een tuttige plant gevonden. Maar nu ik er eentje al een aantal maanden op de vensterbank heb staan, zou ik ‘m toch écht niet meer willen missen. Hij staat daar zo fier, met z’n delicate witte bloemenkrans. Deze bloeikampioen mag blijven!

Fan

Er zijn een heleboel fans van de orchidee. Mijn schoonouders hadden ze op de vensterbank. In mijn dorp heeft een trotse bezitter achter alle huiskamerramen hele rijen roze en witte orchideeën uitgestald. Ook zie ik ze op Instagram veelvuldig voorbijkomen.

Onverstoorbaar

Het is dan ook een van de meest verkochte sierplanten van ons land. En zo’n orchidee lijkt ook maar door te blijven bloeien, onverstoorbaar. Dat maakt ‘m zo geliefd.

De Phalaenopsis, zoals deze kamerplant ook wel wordt genoemd, komt in de natuur voor in Zuid-Oost-Azië en Australië. Ook al is het daar veel tropischer dan hier, van felle zon en enorme hitte houdt-ie juist niet. Dus heb ik ‘m onlangs met de eerste warme dagen van mijn zuidelijke vensterbank gehaald, want dan staat-ie net iets te veel in het felle licht.

Bloeigarantie

Ook kan het zijn dat de bloeiperiode nu over is. De helderwitte Phalaenopsis White World die ik heb, dat is me een kanjer! Die kan twee tot drie keer per jaar bloeien, en dan duurt dat enkele maanden. Op de White World geeft de kweker zelfs een ‘bloeigarantie’ van drie maanden en dan nog kan het gebeuren dat-ie twee keer zo lang door bloeit. De mijne houdt het inderdaad al wat langer vol. Een bloeikampioen.

Tips van de kweker zelf

Hoe onderhoud je zo’n bijzondere Phalaenopsis? De kweker heeft een aantal goede tips:

- De Phalaenopsis mag je op een lichte plaats zetten, maar dus niet in hevige zon en ook niet vlakbij de centrale verwarming of kachel. De beste temperatuur voor deze plant is een kamertemperatuur van minimaal 15°C tot maximaal 25°C

- Dompel de wortels iedere week 15 minuten onder in water en laat goed uitlekken. In de winter kun je ‘m één keer per 10 dagen onderdompelen. (Ahum… ik moet je eerlijk bekennen dat ik dit volledig heb verzuimd, maar mijn plant ziet er nog steeds goed uit)

- Geef de orchidee niet te veel water, een klein scheutje per week is genoeg

- Verwen je Phalaenopsis eens in de 8 weken met speciale orchideeënvoeding. Die bestaat uit meststofstaafjes met fosfor en kalium, die je in de potgrond drukt

- Wil je de orchidee weer laten bloeien, dan hebben we een speciale webpagina waarop staat hoe je dat kunt aanpakken.

Nou, ik ga eerst eens meemaken of ik een echte bloeikampioen in huis heb, die de zes maanden haalt. Dus ga ik mijn White World nu een poosje weldadig onderdompelen, want dat ben ik al die tijd vergeten en dat schijnt deze vensterbanklieveling juist zo enorm te waarderen.

Info Phalaenopsis White World

De Phalaenopsis White World kun je nu bestellen met een superdeal van 2 voor € 29,50 in een potmaat van 12 centimeter (circa 50 centimeter hoog) via www.hetbestevandekweker.nl . Je krijgt planten die al een beetje in bloei staan, en waar veel knoppen aan zitten die zich langzaam gaan ontvouwen. De plant wordt gratis thuisbezorgd in een speciale verpakking, of je kunt deze afhalen bij de kweker zelf in Monster.

WEETJE deze kakelverse orchidee heb je binnen een werkdag in huis als je bestelt voor 14 uur en je krijgt er 12 weken bloeigarantie op.

STYLINGTIP Bestel er twee paperbags van stevig materiaal bij. Deze worden als platte zak geleverd, waarvan je de uiteinden omrolt tot de juiste hoogte tot een casual plantenpot.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.