Biologische kamerplanten

door Liedewij Loorbach | 20 maart 2018

Liedewij was journalist en tekstschrijver, schreef ook boeken over tuinieren op het balkon en over kamerplanten en is nu mede-eigenaar van Sprinklr, een webwinkel met duurzaam gekweekte tuin- en kamerplanten.

Ze tuiniert met Franse slag binnen en buiten op haar woonboot in Amsterdam-West en is vrijwilliger bij een oude Kas in haar buurt waar groene bijeenkomsten voor de buurt worden georganiseerd. "Van meer groen wordt iedereen gelukkiger."

Misschien denk je, kamerplanten, wat kan daar nou niet biologisch aan zijn!? Nou… best wat, ben ik achter gekomen. Sterker nog, van de honderden kamerplantenkwekers in Nederland zijn er maar drie biologisch. Heel weinig dus. De meeste kamerplanten zijn dus nìet biologisch. Waarom eigenlijk?

Wat de consument wenst…

Als je erover nadenkt, is het allemaal best logisch. Want plantenkweek is net zoiets als groenteteelt. Zoals de consument perfecte komkommers wil, wil men ook perfecte Calathea’s. En net zoals de consument zo goedkoop mogelijke aardbeien wil, wil men ook een zo goedkoop mogelijke Pannenkoekenplant. En ja, perfectie voor weinig, dat lukt biologisch gewoon niet.

Dus gebruiken de producenten chemische bestrijdingsmiddelen. Voor ons dus eigenlijk. Terwijl een deel van ons dat misschien helemaal niet (meer) wil.

Een van de belangrijkste eisen van biologisch is: Op enkele uitzonderingen na mogen er geen chemische bestrijdingsmiddelen worden gebruikt. En dat is voor kamerplantenkwekers best lastig.

Chemische bestrijding

Als een er een ziekte of plaag komt in de kas, waar misschien wel vijfduizend planten staan die bijna klaar zijn voor de verkoop, dan wil een ondernemer die oogst natuurlijk redden. En dus moet er bestreden worden. Meestal gebeurt dat chemisch.

Er zijn kwekers die ook preventief chemisch bestrijden. Die spuiten bijvoorbeeld wekelijks op vrijdag om te voorkomen dat een schimmel voet aan de grond krijgt.

Gelukkig moeten kwekers sinds begin dit jaar ervoor zorgen dat er geen ‘chemie’ meer in hun afvalwater zit. Zo wordt voorkomen dat die stoffen in de natuur terechtkomen waar ze het ecosysteem flink in de war kunnen schoppen. Een hele goede zet, maar het lijkt mij nog veel beter als die stoffen sowieso al zo min mogelijk gemaakt en gebruikt worden.

Biologische bestrijding

Sommige kwekers gebruiken geen chemie om te voorkomen dat er een ziekte of plaag ontstaat. Zij doen dat met ‘biologie’, oftewel met biologische bestrijding: Vliegjes en andere insecten.

Deze kwekers gebruiken dus alleen chemische middelen als er al een plaag of ziekte is, en dat doen ze dan zo lokaal mogelijk. Ze bespuiten dan niet alle planten in alle kassen, maar behandelen alleen de groep planten waar de ziekte zich genesteld heeft. Dat soort kwekers vind ik echte voorlopers, zij innoveren en investeren en willen het echt anders doen, beter doen.

Echt biologisch

Bij echt biologische kweek mag er ook niet chemisch ingegrepen worden. Dit op kleine uitzonderingen na, als er een ziekte is ontstaan. Dan moet de kweker, als bestrijding niet biologische lukt, de oogst naar z’n grootje laten gaan.

Kwekers die kiezen voor biologisch kiezen dan ook voor soorten die een hoge weerstand hebben tegen allerlei ziekten. En daar heb jij als plantenliefhebber dus ook weer baat bij, want bij jou thuis zijn ze net zo goed lekker weerbaar tegen al die ziektes die aan komen waaien.

Natuurlijk zou ik willen dat er veel meer van dit soort kwekers waren! Ik zou het ook prima vinden als er daardoor een kleiner aanbod van kamerplanten zou zijn. Waarom hele kwetsbare plantensoorten kweken die alleen met heel veel gif groot kunnen worden? Dan maar niet toch, er is genoeg ander moois te krijgen.

Wil je biologische kamerplanten?

Dat kan bijna niet, maar dit zijn de drie Nederlandse kwekers waar je terecht kan:

Klein Mexico (vetplanten)

Green Balanz (orchideeën)

Maatschappij Cuppens (Sansevieria’s)

Online kun je terecht bij ons, bij Sprinklr. Wij verkopen de vetplanten van Wietse Lek van kwekerij Klein Mexico, zonder gif gekweekt en supersterk. Pas wel op, je komt er nooit meer vanaf, haha. Over zestig jaar scheep je zo jouw kleinkinderen op met een metersgrote Oma’s Rhipsalis.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.