GreenHouse artikelen

Groen(er) met groen

door Marijntje Tierolff

Toen ik begin oktober naar de VT Wonen & Design beurs ging, stuitte ik op de informatieve en ook wel een beetje met-de-neus-op-de-feiten drukkende stand van het Rode Kruis. Er werd aan het licht gebracht hoe vanzelfsprekend we met eerste levensbehoeften omgaan en hoe dat is in andere landen. Daarom wat tips over wat je als plantenliefhebber binnen en buiten kan doen om iets meer stil te staan bij duurzaamheid en het milieu.

Lees verder...


Nieuw seizoen, wat te doen?

Wat tips om je groene huisvrienden content te houden

door Marijntje Tierolff

De herfst heeft zijn intrede gedaan en het leven verplaatst zich langzaam van buiten naar wat meer binnen. De zon schijnt zachter en minder lang. Misschien heb je de verwarming al aan of knappert er zelfs geregeld al een haardvuurtje. Heerlijk knus, maar allemaal wel van invloed op je kamerplanten. Dus wat kan je zoal doen om hen gelukkig te houden?

Lees verder...


Kleurige herfst inspiratie

door Helga de Waal

Na een heerlijke warme zomer is nu eindelijk echt de herfst aangebroken. Het najaar is een van mijn favoriete seizoenen. Ik hou van de verscheidenheid aan kleuren en de heerlijke herfstgeur tijdens het maken van een mooie boswandeling. De prachtige paddenstoelen die je kan vinden en bergen gevallen bladeren om door heen te waden. Vooral met dit mooie nazomerweer geniet ik extra van de herfst.

Lees verder...


Welke planten passen bij welke interieurstijl?

door Marijntje Tierolff

Ieder interieur heeft zijn eigen stijl. Maar welke planten passen daar nou goed bij? En in wat voor soort pot? Het állerleukst is natuurlijk om vooral ook te mixen en zo je eigen unieke sfeer te creëren. En het gaat er natuurlijk vooral om welke planten je mooi (en minder mooi) vindt en wat je aan verzorging ziet zitten. Maar wat suggesties kunnen nooit kwaad voor wat extra inspiratie. Daarom heb ik vier interieurstijlen met, naar mijn mening, bijpassende planten uitgelicht.

Lees verder...


Hoe overleven mijn planten een hittegolf

door Helga de Waal

Nu de mussen van het dak vallen van de hitte en er een tweede hittegolf op komst is, is het dé tijd om aandacht te besteden aan de verzorging van planten tijdens de warmte. Hoe overleven mijn planten een hittegolf?

Lees verder...


Kamerplanten: Een zee aan mogelijkheden voor elk formaat ruimte

door Marijntje Tierolff

Een plant maakt een interieur levendiger en interessanter. Het heeft organische vormen, een mooie afstekende kleur én het leeft, in tegenstelling tot andere meubels en accessoires. Zowel kleine als grote ruimtes zijn heel geschikt voor een variëteit aan planten, ook als het in eerste instantie niet zo lijkt. Dus waar moet je nou eigenlijk op letten?

Lees verder...


Zomerbloemen, een feestje in huis!

door Patricia Groenink

Is het je al opgevallen dat momenteel buiten zoveel prachtige bloemen staan te bloeien en te geuren? Het is zomer en dat zie je aan alle prachtige kleuren in de natuur en in je tuin of op je balkon. Ook in huis kun je er een zomerfeestje van maken met een prachtig boeket veldbloemen of andere kleurige bloeiers. GreenHouse Online Magazine zet een aantal echte zomerbloeiers in het zonnetje!

Lees verder...


Botanische inspiratie in huis

door Helga de Waal

Het is volop zomer met tropische temperaturen. Heerlijk om naar buiten te gaan in de natuur of mooie botanische tuinen te bezoeken zoals de Hortus in Leiden of Amsterdam. De sfeer van de grote kassen met tropische planten inspireert me. Het geeft me het gevoel van reizen naar verre landen en het ontdekken van tropische oorden. Je waant je even op een andere plek midden in de stad.

Lees verder...


Kamerplanten - Niet alleen ontzettend mooi, maar ook heel goed voor je!

door Marijntje Tierolff

Kamerplanten zijn altijd al een mooie aanvulling op een interieur geweest. En tegenwoordig is het al helemaal een trend om van je huis een heuse indoor jungle te maken. Maar wist je dat planten, naast dat ze er een beetje mooi staan te wezen, ook een positieve invloed hebben op de ruimte waarin ze staan en dus ook op jou?

Lees verder...


Help! Heb ik mijn plant verzopen…?

GreenHouse geeft advies!

door Patricia Groenink

Elke soort plant heeft zijn eigen behoefte aan licht, verzorging en hoeveelheid water. Hoe je je best ook doet, het kan gebeuren dat de blaadjes van die prachtige plant toch geel worden en afsterven. Hoe weet je of je in dat geval je plant te veel water hebt gegeven? En kun je er nog iets aan doen om ‘m te redden?

Lees verder...


Zo houd je je bloemen langer mooi en vers!

door Patricia Groenink

Het warme zomerweer is in aantocht en laat zich al zo nu en dan zien. Heerlijk natuurlijk, maar het betekent ook dat de bloemen in je prachtige boeket op tafel sneller zullen opengaan en verwelken. Om extra lang van je bloemen te kunnen genieten, heeft GreenHouse Online Magazine een aantal tips voor je. Zo houd je je bloemen langer mooi en vers!

Lees verder...


De gelukkige spruitjesplant Peperomia prostrata

Plant van de maand... Juni

door Katja Staring

Ha, een spruitjesplant! Dat was mijn eerste associatie met dit hangplantje. De kleine dikke ronde, gemarmerde blaadjes hebben namelijk verdraaid veel weg van een spruitje. De Peperomia prostrata is daardoor een grappige blikvanger.

Lees verder...


Pioenroos, uitbundige bloeier

door Helga de Waal

Als de zomer nadert kijk ik ernaar uit om deze prachtige bloeier in huis te halen, de Pioenroos of Pinksterroos. Dit is een van mijn meest favoriete bloemen. Ze ruiken heerlijk en geven me een echt zomers gevoel, daarnaast zijn ze ook een lust voor het oog.

Lees verder...


De pot is óók niet onbelangrijk!

Wat (styling)tips voor je kamerplant

door Marijntje Tierolff

Daar sta je dan in de plantenwinkel, intens gelukkig met je nieuwe groene huisgenoot. Maar dan is daar het besef: Er moet nog een pot komen! Dat is iets wat je je vaak pas op het laatst bedenkt. En dan is er ook nog een zee aan mogelijkheden. Want welke pot kies je bij welke plant?

Lees verder...


Planten in je badkamer, een groen en verfrissend idee!

door Patricia Groenink

Heb jij ook planten in je badkamer staan? Ja, waarom ook eigenlijk niet? Er zijn genoeg kamerplanten die het fijn vinden om in een vochtige ruimte te staan en dan is je badkamer daar natuurlijk de geschikte plek voor. Bovendien staat het heel gezellig als je ’s ochtends je tanden staat te poetsen of een ontwakende douche neemt. Daarmee begin je je dag helemaal goed en ook ’s avonds sluit je je dag groen af. Maar welke planten zijn hier nu geschikt voor?

Lees verder...


De bloeikampioen van de vensterbank

Plant van de maand... Mei

door Katja Staring

Ojee. De orchidee. Ik heb het heel lang een tuttige plant gevonden. Maar nu ik er eentje al een aantal maanden op de vensterbank heb staan, zou ik ‘m toch écht niet meer willen missen. Hij staat daar zo fier, met z’n delicate witte bloemenkrans. Deze bloeikampioen mag blijven!

Lees verder...


Laat ze hangen: Hangplanten

door Helga de Waal

Aan de muur, alleen of samen, aan het plafond, voor het raam, ze kunnen eigenlijk overal hangen. Hangplanten zijn hip!

Voor dat leuke boho, zeventiger jaren sfeertje in je huis kan je eigenlijk niet zonder die hangplant en het liefst in een mooie macramé hanger.

Lees verder...


Urban jungle in huis zonder groene vingers

door Mirjam Hart

Er is geen ontkomen meer aan: De Urban Jungle trend zal voorlopig nog wel een tijdje duren. Goed nieuws voor de liefhebbers van de botanische look in huis, maar misschien minder fijn voor de mensen die geen groene vingers hebben. Niet getreurd! Ook zonder al teveel verstand te hebben van planten kun jij een groen interieur creëren.

Lees verder...


De lente in huis!

door Patricia Groenink

Ja hoor, het heerlijke lenteweer laat zich weer zien! De bloemetjes en de bijtjes gaan weer op volle kracht vooruit en zelf hebben we ook weer de lentekriebels in ons buik door al dat ontluikende nieuwe leven. Ook in huis merk je het verschil. GreenHouse geeft je tips hoe je het ultieme lentegevoel in huis haalt met bloemen en planten.

Lees verder...


De Codonanthe Crassifolia is een gezellige hanger

Plant van de maand... April

door Katja Staring

De Codonanthe Crassifolia groeit met zijn lange ranke stelen naar beneden. Hij laat de boel gezellig hangen en is met al dat weelderig groen geschikt voor elk interieur. Deze sympathieke hangplant komt van nature voor in het tropisch regenwoud van Zuid- en Midden-Amerika.

Lees verder...


Mintgroene kamerplanten in huis

door Helga de Waal

Zoals jullie misschien wel kunnen raden is mijn lievelingskleur groen. Ik heb een lichte voorkeur voor een mintgroene kleur, en dan een beetje die zachte ouderwetse tint. Niet voor niets schilderde ik vroeger mijn studentenkamer al helemaal in deze kleur. Ik heb dan ook een paar hele mooie mintgroene planten in huis die ik jullie graag wil laten zien.

Lees verder...


Biologische planten

door Liedewij Loorbach

Misschien denk je, kamerplanten, wat kan daar nou niet biologisch aan zijn!? Nou… best wat, ben ik achter gekomen. Sterker nog, van de honderden kamerplantenkwekers in Nederland zijn er maar drie biologisch. Heel weinig dus. De meeste kamerplanten zijn dus nìet biologisch. Waarom eigenlijk?

Lees verder...


De Pilea is een cadeautje van een plant

Plant van de maand... Maart

door Katja Staring

Wat een geinig plantje zag ik ineens op Instagram voorbijkomen. Ineens leek ie massaal bij iedereen in de huiskamer te staan: De Pannenkoekenplant, oftewel de Pilea Peperomioides. Met ronde, glanzende blaadjes als platte koekjes, vandaar de naam.

Lees verder...


Huisdieren en planten, een goede combinatie?

door Patricia Groenink

Wij hebben sinds september een heel lief hondje in huis, onze Dalmatiër Charlie. Het was wel even denken hoe ik dat nu moest combineren met mijn urban jungle in huis. Met een jonge hond zijn de planten namelijk niet altijd veilig voor zijn bijt- en sloopacties. En daarnaast, sommige planten zijn hartstikke giftig voor dieren. Ik geef je de oplossingen en een overzicht welke planten je beslist uit de buurt van je huisdier moet houden!

Lees verder...


De makkelijke Monstera

door Helga de Waal

In het verleden is menig plant gesneuveld hier in huis door onze af en toe wat lakse of juist te overdadige verzorging. Maar onze Monstera vind het allemaal best. Deze mooie plant, ook wel Gatenplant genoemd blijft groeien als kool en is daarmee is het een van de makkelijkste kamerplanten om te onderhouden.

Lees verder...


Maak je eigen veldboeket in 10 stappen

door Judith Slagter

Koop je wel eens losse bloemen bij je bloemist om er thuis een fraai boeket van te maken? Of misschien pluk je wel eens bloemen uit je tuin die je combineert met gekochte bloemen met de gedachte om hier een schitterend veldboeket mee te creëren? Wil het tijdens het schikken niet lukken zoals jij graag zou willen en in gedachten had? Ik vertel je stap voor stap hoe jijzelf een zo mooi mogelijk veldboeket maakt.

Lees verder...


Je planten de juiste hoeveelheid water

door Patricia Groenink

Je planten de juiste hoeveelheid water geven zodat ze groeien tot geweldige hoogte of gewoon zodat ze blijven leven, het kan soms nog een hele kunst zijn. De ene plant is daar makkelijker in dan de andere en pikt je verkeerde inschatting nog wel. Ook bij mij begeeft een plant het wel eens door te veel of juist te weinig water. Hoe weet je nu hoeveel water je precies moet geven? En hoe vaak doe je dat dan?

Lees verder...


De sprankelende Anthurium steelt de show

Plant van de maand... Februari

door Katja Staring

De Anthurium is ook zo’n plant die terug is van weggeweest. Ik kan me herinneren dat ze in een eerder tijdperk een stuk groter en strenger waren. De variant de ik nu thuisbezorgd heb gekregen, is reuze charmant. 

Lees verder...


Groen op je werkplek, supergezond!

door Patricia Groenink

Veel planten op je werkplek, thuis of op kantoor, staat superleuk en is ook helemaal van deze tijd. Maar wist je dat al dat groen op je bureau ook heel gezond is? Planten hebben namelijk een positieve invloed op de kwaliteit van de lucht. En dat is niet het enige! 

Lees verder...


Haal de lente in huis met bloemen

door Helga de Waal

Het is pas januari, maar de lente is al volop in aantocht. Ik hoor het aan de vogels buiten, de bomen staan in knop, de sneeuwklokjes en krokussen zijn in bloei. Tijd om de lente in huis te halen op deze soms koude en gure dagen.

Lees verder...


Frisgroene en stoere Drakenbloedboom  - Dracaena

Plant van de maand... Januari

door Katja Staring

Sinds kort heb ik een Dracaena op de vensterbank. Een plant waar ik altijd een beetje geringschattend naar keek, vanwege de aparte vorm, een kale stronk met groene scheuten. Maar ik wist toen nog niet, wat ik nu weet. Deze plant is familie van de Drakenbloedboom!

Lees verder...


Bloemen stylen met minivaasjes

door Bloomon

Het gebruik van minivaasjes is dè manier om alles uit je boeket te halen wat erin zit. Ze geven een tweede leven aan de dappere doorbloeiers en geven je interieur een extra leuke uitstraling. Het spelen met vaasjes kun je als een uitdaging zien – hoeveel langer houden jouw bloemen het vol in deze fraaie eyecatchers?

Lees verder...


Planten geven sfeer in je interieur!

door Souraya Hassan

Ik hou van veel groen in huis. Mijn hele woning staat vol met planten in verschillende soorten en maten. Bijna in elke ruimte staat er wel weer een mooie groene eyecatcher te pronken. Wat mij betreft geven planten je interieur zoveel sfeer en leven. In dit artikel vertel ik je hoe je planten mooi kan stylen op verschillende plekken in huis.

Lees verder...


Vrolijk januari boeket, alvast een beetje lente in huis

door Judith Slagter

Bloemen zijn in december niet ruim verkrijgbaar. Er is weinig keuze bij de bloemist en wat er staat is vaak in de kleuren rood en wit. In januari zie je alweer andere kleuren bloemen verschijnen in het assortiment van de bloemenzaak. Het is daarom tijd voor een vrolijk januari boeket!

Lees verder...


Stylen met planten in huis

door Helga de Waal

Planten brengen sfeer en groen in huis. Ik hou van de natuur en ik ben daarom ook blij met de groene trend. Er is nu zoveel meer keuze in planten en bloemen bij tuincentra en bloemist. Er is veel meer variatie in het aanbod dan er vroeger was.

Lees verder...


‘Planten en groen zijn geen trend, maar een vanzelfsprekendheid!’

GreenHouse in gesprek met… Marie-Gon Vos

door Patricia Groenink

Planten in huis zijn momenteel een grote trend. Als je op social media kijkt, dan zie je veel foto’s voorbij komen van deze hype. Vaak is het motto: Hoe meer planten hoe beter! GreenHouse sprak hierover met interieurstyliste Marie-Gon Vos.

Lees verder...


Kamerplanten stekken, hoe doe je dat?

door Patricia Groenink

Soms groeit je prachtige plant de pan, of liever gezegd de pot uit en er lijken zich stekjes te vormen. Maar is dat ook zo, kan je plant er wel tegen als je een stukje afknipt om mee te gaan stekken? En wat is dan de juiste manier? 

Lees verder...


Makkelijk te onderhouden kamerplanten

door Mirjam Hart

Ik ben gek op planten in huis. Toch heb ik niet het geluk te zijn gezegend met een stel groene vingers. Ik ben daarom altijd blij als ik een onderhoudsvriendelijke plant heb gevonden, die het langer dan een maand kan overleven bij ons thuis. Makkelijk te onderhouden kamerplanten zijn er namelijk genoeg. Je moet alleen weten welke je moet hebben.

Lees verder...


Pilea wat...?!? De pannenkoekenplant!

door Patricia Groenink

Heb je ooit gehoord van de Pilea Peperomioides? Het is niet gek als dat niet het geval is, want dat is de Latijnse naam van een plantje dat ook wel de Pannenkoekenplant of Chinese Muntenplant genoemd wordt.

Lees verder...


Plantengekte

door Patricia Groenink

Het begon allemaal met die verschrikkelijk bijzondere en mooie Pilea. Ik kreeg een stekje van een mede-Instagrammer en het plantenvirus barstte los. Voorheen had ik wel wat planten in huis, maar ik had er eigenlijk nooit de aandacht voor die ze verdienden.

Lees verder...


Amaryllis, de winterbeauty

door Patricia Groenink

De Amaryllis is een echte winterkoningin. Een mooie gracieuze bloem die haar pracht en praal laat zien tijdens de wintermaanden. De Amaryllis is een grote bloem met een vintage uitstraling die uitstekend past binnen de huidige trends op interieurgebied.

Lees verder...